Scroll Top

Wspaniała Niedziela Pełna Smaku i Inspiracji!

ZOBACZ, JAK MINĄŁ NAM II DZIEŃ TARGÓW

W Katowicach, drugiego dnia Sweettargów, atmosfera była naprawdę magiczna.

Słoneczna niedziela przyciągnęła tłumy odwiedzających, gotowych na delektowanie się wyjątkowymi smakami oraz uczestnictwo w fantastycznych pokazach i debatach.
 

II DZIEŃ SWEETTARGÓW

Było bardzo merytorycznie.
Jednym z głównych tematów, który poruszyliśmy, było sztuka łączenia wina z chlebem i ciastami. Dyskusje te były nie tylko smakowitymi wyprawami po kulinariach, ale również pogłębiły naszą wiedzę na temat harmonii smaków i zmysłowego doświadczenia, jakie one generują, o swoich doświadczeniach mówiła Marzena Czarnota, somelierka, która na co dzień przekonuje, że z winem wszystko smakuje lepiej, a ludzie zaczęli dostrzegać walory smakowe wina, wzbogacając nim codzienny posiłek.

Nie zabrakło także debat na temat wartości szkoleń i rozwoju zespołów w branży cukierniczej. Dzieliliśmy się doświadczeniami i pomysłami na to, jak tworzyć jeszcze lepsze produkty oraz jak budować efektywne zespoły, gotowe sprostać nawet największym wyzwaniom. Dwa fantastyczne wykłady poprowadzili eksperci z Akademii Liderów Gastronomii.

Jednym z najbardziej pasjonujących tematów był spór o to, czy w dzisiejszym cukiernictwie to nowoczesność czy tradycja jest tym, co rządzi smakiem i trendami. Dyskusje były owocne i inspirujące, ukazując bogactwo i różnorodność podejść do sztuki cukierniczej, a nasza prelegentka Anna Siwiec–Kaczmarczyk (Cukiernia Ania) przedstawiła swoje doświadczenia.

Niesamowity zapach pieczywa.
Na stanowisku Rzemieślnika już od samego świtu unosił się niezwykły zapach świeżo wypiekanych chlebów. Dziś najlepsi piekarze z całej polski upiekli ponad 300 chlebów, aby obdarować naszych wspaniałych odwiedzających. Wszystkie nasze wyroby zostały przygotowane z naturalnych składników, bez dodatków sztucznych, tylko z najlepszymi dodatkami, abyście mogli cieszyć się autentycznym smakiem.

Przez cały dzień trwały także III Mistrzostwa Polski na pralinę.
Do udziału zaproszeni zostali profesjonaliści i pasjonaci pracy z czekoladą – chocolatierzy, właściciele pracowni cukierniczych, pracownicy hoteli lub cukierni oraz każdy, komu nie straszne temperowanie czekolady. W III edycji zadaniem przewodnim było stworzenie wieloteksturowej czekoladki, która będzie miała nostalgiczny wymiar. Zapomniane smaki to temat, do którego uczestnicy musieli nawiązać zarówno w formie wizualnej jak też smakowej praliny.

Zawodnicy na miejscu wykonali zarówno korpus jak i nadzienie praliny. Mogą korzystać z dowolnej przywiezione przez siebie czekolady oraz forem (trzymając się wytycznych ustalonych w regulaminie). Na miejscu dostępne są wszelkie niezbędne duże sprzęty, takie jak płyta indukcyjna, szafa chłodnicza, szokówka, zlew.
Prace oceniło grono specjalistów z niekwestionowanym mistrzem czekolady na czele – Michałem Iwaniukiem.

Dziękujemy wszystkim, którzy do nas zawitali i stworzyli tę niezwykłą atmosferę. Do zobaczenia na kolejnej edycji Sweettargów, gdzie razem będziemy kontynuować naszą kulinarną podróż przez świat smaku i inspiracji!