II Mistrzostwa Polski na Lody Rzemieślnicze – Gelato Poland 2025
Pasja, precyzja i smak w czystej postaci
22 marca 2025 roku, podczas pierwszego dnia 13. edycji targów SweetTARGi, Katowice po raz drugi stały się stolicą polskiego lodziarstwa. W Międzynarodowym Centrum Kongresowym odbyły się II Mistrzostwa Polski na Lody Rzemieślnicze – Gelato Poland 2025, które potwierdziły, że polscy lodziarze tworzą produkty na światowym poziomie.
To wydarzenie nie tylko zgromadziło utalentowanych rzemieślników i ekspertów z całego kraju, ale także udowodniło, że lodziarstwo to sztuka łącząca technologię z emocją i kreatywnością. Zacięta rywalizacja, doskonała organizacja i fantastyczna atmosfera stworzyły niezapomniany dzień, który zapisze się w historii polskiej sceny gastronomicznej.
Emocjonująca rywalizacja i widowiskowy finał
Mistrzostwa składały się z dwóch etapów:
Etap 1 – Kompozycja lodowa na zadany temat
Uczestnicy losowali temat i pracowali na ograniczonym zasobie składników, zbliżającym formułę do znanych programów kulinarnych. Ograniczona dostępność do „spiżarni” i presja czasu wymagały nie tylko wiedzy i doświadczenia, ale i refleksu.
Etap 2 – Finał Black Box Challenge
Dwa najwyżej ocenione zespoły przeszły do finału, gdzie musiały stworzyć lodową kompozycję z zaskakujących składników zawartych w tajemniczym „black boxie”.
Nagroda Publiczności została przyznana na podstawie głosów odwiedzających targi – publiczność mogła spróbować lodów konkursowych i wybrać swojego faworyta.
Zwycięzcy II edycji Gelato Poland
I miejsce: Karolina Szymańska i Krystian Kwidziński (Besova – Kawiarnia z przyjemnością)
Duet łączący nowoczesne cukiernictwo i pasję do lodów. Karolina specjalizuje się w tortach i monoporcjach, Krystian to pasjonat czekolady i zdrowego stylu życia. Ich wspólna kreacja urzekła jury techniką, estetyką i głębią smaku.
II miejsce: Paulina Salamończyk i Paweł Żołopa (Gelato Studio)
Twórcy jednej z najbardziej innowacyjnych marek lodziarskich w Polsce. Ich lodziarnie można znaleźć w Krakowie i na Śląsku. Od lat stawiają na oryginalne smaki, kreatywność i jakość.
Nagroda Publiczności: Monika Jeżak i Tatiana Kozlovska (Lodziarnia Mleczna, Radom)
Od 9 lat tworzą lody z inżynierską precyzją i pasją. Ich podejście do smaku, estetyki i filozofii rzemiosła zostało wyróżnione przez samych odwiedzających SweetTARGi.
Jury – elita świata cukiernictwa i lodziarstwa
Konkurs oceniali wybitni eksperci i szkoleniowcy z ogromnym dorobkiem:
- Arkadiusz Natorski – Pastry Chef w Belvedere Catering Group, doradca technologiczny
- Tomasz Korfel – właściciel „Pan Bajgiel”, mistrz cukiernictwa i piekarstwa
- Kamil Szulc – Szef Akademii Czekolady, dwukrotny mistrz Polski w deserze talerzowym
- Tomasz Deker – mistrz świata w cukiernictwie, szkoleniowiec i juror międzynarodowy
- Mieczysław Chojnowski – ekspert Akademii Mistrza, laureat Światowych Mistrzostw Cukierniczych
- Adam Lubocki – mistrz lodziarstwa, zwycięzca Gelato Poland 2024
Gość specjalny: Rosario Niccodemo – Mistrz Świata Gelato World Cup 2024
Obserwator z ramienia Włoskiego Związku Lodziarzy: Gianluca Montervino (Cavaliere of Gelato)
Partnerzy i sponsorzy
To wydarzenie nie odbyłoby się bez wsparcia czołowych firm z branży. Dzięki nim uczestnicy mogli pracować na najlepszym sprzęcie i komponentach dostępnych na rynku.
Sponsorzy:
Tłocznia Szymanowice, Aromitalia Polska, Callebaut, Sempre Group, Galago Poland Sp. z o.o., Gastro-Serwis Grzegorz Drużba, Robot-Coupe, Miran Cones, Telme Poland, InPlus Gastro, Stockmeier, Winterhalter Polska, Wlepki.pl, Piątnica – Strefa Mistrzów Smaku.
Partnerzy:
Miasto Katowice, Rzemieślnik, Mistrz Branży, Szymon Sapieha – szkolenia lodziarskie, Blog Czekolady, Artisan.
Organizatorzy:
Szymon Sapieha – Lody by Szymon Sapieha
Paweł Chorzelewski
Ilona Syryllo – FairEXPO
Mistrzostwa Gelato Poland to nie tylko konkurs – to platforma edukacyjna, networkingowa i wizerunkowa dla całej branży.
Do zobaczenia w 2026 roku!
II Mistrzostwa Polski na Lody Rzemieślnicze – Gelato Poland 2025 udowodniły, że lodziarstwo to nie tylko sezonowy biznes, ale prawdziwa sztuka i przyszłość rzemiosła kulinarnego. Już teraz zapraszamy do śledzenia informacji o kolejnej edycji – będzie jeszcze smaczniej, jeszcze ciekawiej i jeszcze głośniej!