Scroll Top

II Konkurs „Chlebem Pachnący”

II Konkurs „Chlebem Pachnący”

Młodzi, zdolni i pachnący chlebem – finał ogólnopolskiego konkursu podczas SweetTARGów 2025

24 marca 2025 roku, podczas ostatniego dnia targów SweetTARGi w Katowicach, odbył się finał II Ogólnopolskiego Konkursu „Chlebem Pachnący”. Wydarzenie, zorganizowane przez Stowarzyszenie Rzemieślnik oraz SweetTargi, było prawdziwym świętem młodego piekarstwa – połączeniem tradycji, pasji i świeżego spojrzenia na sztukę wypieku.


Konkurs z misją

„Chlebem Pachnący” to inicjatywa skierowana do uczniów szkół ponadpodstawowych z całej Polski, kształcących się w zawodach gastronomicznych i piekarskich. Celem wydarzenia jest:

  • promocja zawodu piekarza,
  • rozwijanie kreatywności i technicznych umiejętności młodzieży,
  • budowanie świadomości wartości rzemiosła,
  • integracja środowisk edukacyjnych z branżą.

Konkurs składał się z dwóch etapów: eliminacji online oraz finału rozgrywanego na żywo w profesjonalnych warunkach, z pełnym zapleczem technologicznym i wsparciem ekspertów.


Laureaci II edycji

I miejsce – Liwia Wysłucha
Uczennica II Liceum Ogólnokształcącego im. Frycza Andrzeja Modrzewskiego w Rybniku. Miłośniczka biologii, sztuki oraz gotowania – które traktuje jako eksperyment, formę wyrażania siebie i eksplorowania zmysłów. Łączy naukową precyzję z kulinarną wrażliwością. Gastronomię postrzega jako sztukę dnia codziennego.

II miejsce – Angelika Baden
Uczennica technikum żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Bolesławcu. Pasjonuje się gotowaniem i eksperymentowaniem z nowymi technikami kulinarnymi. Marzy o karierze w gastronomii i konsekwentnie rozwija swoje umiejętności zawodowe.

III miejsce – Daniil Lavrinenko
Uczeń Niepublicznego Technikum Zawodowego w Kielcach. Młody, ambitny pasjonat cukiernictwa i piekarstwa z doświadczeniem konkursowym. Udział w licznych wydarzeniach branżowych traktuje jako drogę rozwoju i zdobywania wiedzy.

Jury konkursu

W skład jury weszły autorytety polskiej sceny kulinarnej i piekarskiej:

  • Robert Sowa – kucharz, restaurator, ambasador kuchni polskiej
  • prof. dr hab. Jan Klimek – prezes Związku Rzemiosła Polskiego, wykładowca SGH
  • Jacek Wiarek – twórca Manufaktury Piekarniczej Gryzmi, piekarz z misją
  • Kamil Tłuczek – szef kuchni, zwycięzca selekcji Bocuse d’Or 2023
  • Zygmunt Zawada – główny technolog Piekarni Złoty Róg

Współorganizatorzy:
Mirosław Kurek
Cukiernik, menedżer i prezes Stowarzyszenia Rzemieślnik, od lat promuje ideę zdrowej, tradycyjnej żywności. Jego misją jest wspieranie małych piekarni i cukierni oraz przywracanie wartości rzemiosła w Polsce.

Michał Wójcik
Piekarz z pasją i właściciel piekarni „Młyn” w Olecku, łączący tradycyjne receptury z nowoczesnym podejściem. Edukuje dzieci i dorosłych, prowadząc warsztaty o wypiekaniu chleba i słodkości.    

Organizacja i partnerzy

Konkurs odbył się dzięki współpracy wielu instytucji i partnerów branżowych:

Współorganizatorzy:
Stowarzyszenie Rzemieślnik
Ilona Syryllo – FairEXPO (SweetTARGi)
Piekarnia Młyn Olecko
Help4Bakery

Sponsorzy:
Aromitalia Polska
UNOX Polska
Gryzmi
Młyn Ciechanowiec
BRITA Polska
Akademia Kucharska
Sweet Decor

Partner medialny:
Mistrz Branży

SPONSORZY
Młodzież, która inspiruje

Finaliści udowodnili, że piekarstwo ma przyszłość – pełną pasji, zaangażowania i odwagi do szukania własnych dróg. „Chlebem Pachnący” to nie tylko konkurs, ale też spotkanie pokoleń, okazja do wymiany doświadczeń i inspiracji dla całej branży.

Dziękujemy wszystkim uczestnikom, opiekunom, jurorom, partnerom i publiczności. Do zobaczenia za rok – podczas III edycji konkursu!