II Mistrzostwa Polski na Lody Rzemieślnicze – Gelato Poland 2025
Data: 22 marca 2025 r.
Lokalizacja: Międzynarodowe Centrum Kongresowe w Katowicach, podczas 13. edycji Sweettargów.
Zapraszamy na jedno z najbardziej prestiżowych wydarzeń w świecie lodziarstwa w Polsce – II Mistrzostwa Polski na Lody Rzemieślnicze – Gelato Poland 2025. To ekscytujące wydarzenie zgromadzi mistrzów rzemieślniczych lodów, pasjonatów słodkich kreacji oraz wszystkich miłośników unikalnych smaków. Pierwsza edycja mistrzostw wzbudziła olbrzymie emocje i przyciągnęła wybitnych twórców lodów z całego kraju – w tym roku rywalizacja zapowiada się jeszcze ciekawiej. Już dziś otwieramy zapisy dla wszystkich chętnych drużyn i zapraszamy Partnerów oraz Sponsorów do dołączenia do nas!
Jak zgłosić swój udział?
Zgłoszenia drużyn dwuosobowych są przyjmowane od listopada 2024 roku do końca stycznia 2025 roku. Uczestnicy mogą rejestrować się, wypełniając formularz dostępny na stronie internetowej, lub kontaktując się telefonicznie albo mailowo z organizatorami. Po pozytywnej weryfikacji zgłoszenia Jury oceni przesłane receptury, kwalifikując najlepsze zespoły do rywalizacji na żywo.
Zasady i etapy rywalizacji
1. Etap pierwszy – Kompozycja lodowa
Zakwalifikowane zespoły zmierzą się w tworzeniu lodowej kompozycji na zadany temat, który zostanie wylosowany na początku zawodów. Uczestnicy będą mieli dostęp do starannie wyselekcjonowanych produktów oraz ograniczoną możliwość skorzystania z „spiżarni” – podobnie jak w formacie kulinarnych programów telewizyjnych, ich czas będzie skracany przy powtórnym wejściu do spiżarni.
2. Finał – Black Box Challenge
Dwa zespoły, które zdobędą najwyższe oceny Jury w pierwszym etapie, awansują do wielkiego finału. Czeka tam na nich tajemniczy „black box” z trzema nieznanymi składnikami, które muszą zostać wykorzystane w ich ostatecznej kompozycji lodowej. Temat i technika pozostają otwarte, aby uczestnicy mogli wyrazić swój niepowtarzalny styl i kreatywność.
3. Nagroda Publiczności
Podczas trwania mistrzostw publiczność również będzie miała okazję głosować na swoich faworytów, a laureaci Nagrody Publiczności zyskają wyjątkowe uznanie od widzów.
Każdemu uczestnikowi zostaną udostępnione profesjonalne narzędzia, w tym szafa szokowa, pasteryzator, freezer oraz pełne wyposażenie stanowiska lodziarskiego. To gwarantuje najwyższy poziom zawodów i inspiruje do tworzenia kompozycji lodowych na światowym poziomie.
Dlaczego warto wziąć udział?
Dla uczestników – Zwycięska drużyna otrzyma nagrodę finansową w wysokości 10 000 złotych oraz szeroką promocję na kanałach informacyjnych Sweettargów i Stowarzyszenia Rzemieślnik. Jest to niepowtarzalna okazja do zdobycia prestiżowego tytułu, a także do rozwoju zawodowego oraz nawiązania kontaktów z liderami branży.
Dla Partnerów i Sponsorów – Partnerzy uzyskają promocję nie tylko podczas samego wydarzenia (m.in. logotypy na ściankach), ale również w bieżącej komunikacji marketingowej na stronie www, social mediach oraz materiałach prasowych. Mistrzostwa Gelato Poland to świetna platforma do budowy rozpoznawalności i pozyskania nowych klientów z branży lodziarskiej i gastronomicznej.
W 2025 roku nasze wydarzenie wspierają już: Barry Callebaut, Stockmeier, Tony Bambino, Telme, Artisan, InPlus Gastro, Akademia Czekolady, Piątnica, Robot-Coupe, Lody by Szymon Sapieha, Tłocznia Szymanowice, Gastro-Serwis Grzegorz Drużba, Sempre Group, Miasto Katowice, Miran Cones, Lody Przygody Łódź, STRAŻ Lodowa, Artisan Park, Galago Poland, Wytwórnia Lodów z Kórnika, Piekarnia Cukiernia Grzybki, Tomasz Deker, Pan Bajgiel.
Dla wystawców – Sweettargi to największe wydarzenie branżowe na południu Polski, które co roku przyciąga niemal 7500 odwiedzających. To wyjątkowa okazja do zaprezentowania swojej marki na prestiżowych targach, budowy relacji biznesowych oraz rozwoju sieci kontaktów. Udział w targach zapewni dotarcie do szerokiego grona klientów oraz zwiększy widoczność na rynku krajowym i międzynarodowym. Ponad 80% wystawców z poprzednich edycji SweetTARGI potwierdziło, że wydarzenie pomogło im nawiązać nowe kontrakty handlowe. Uczestnictwo w targach to nie tylko jednorazowe spotkanie, ale przede wszystkim długoterminowe relacje, które procentują przez lata. Skontaktuj się z klientami osobiście, poznaj ich potrzeby i pokaż, jak Twoje rozwiązania mogą usprawnić ich działalność.
Dla odwiedzających – Gelato Poland 2025 to niesamowite widowisko dla każdego, kto chce poznać świat lodów rzemieślniczych. Publiczność będzie mogła skosztować konkursowych kompozycji, śledzić zaciętą rywalizację oraz zagłosować na swoich faworytów w walce o Nagrodę Publiczności.
Współorganizatorzy: Szymon Sapieha i Stowarzyszenie Rzemieślnik
Szymon Sapieha, współorganizator i prowadzący Gelato Poland 2025, to doświadczony technolog lodziarski i założyciel marki Lody by Szymon Sapieha, znanej z autorskich receptur opartych na najlepszych, naturalnych składnikach. Jego pasja do lodów rzemieślniczych i zaangażowanie w propagowanie tej sztuki uczyniły go cenioną postacią w branży. Szymon aktywnie prowadzi szkolenia lodziarskie, dzieląc się swoją wiedzą i inspirując przyszłych mistrzów lodów. Więcej informacji o działalności Szymona Sapiehy znajdziesz na jego stronie: www.szymonsapieha.pl.
Stowarzyszenie Rzemieślnik jest partnerem mistrzostw, które dodatkowo zapewni laureatom szeroką promocję na swoich kanałach informacyjnych. Organizacja ta zrzesza pasjonatów rzemieślniczych wyrobów i zdrowej, lokalnej żywności, wspierając rozwój małych producentów oraz promując wartości tradycji i jakości. Dzięki wsparciu Stowarzyszenia, laureaci zyskają możliwość dotarcia do szerokiego grona świadomych konsumentów oraz zdobycia uznania w całym środowisku lodziarskim.
Zgłoś swój zespół lub skontaktuj się z nami
Nie przegap okazji do udziału w najbardziej emocjonujących mistrzostwach lodziarskich w Polsce. Zgłoszenia przyjmujemy do końca stycznia 2025 r. – zapraszamy do wypełnienia formularza na naszej stronie lub do kontaktu telefonicznego: +48 797 165 965 lub mailowego: gelatopoland@fairexpo.pl.
Arkadiusz Natorski
Mistrz cukiernictwa, pedagog, Pastry Chef w Belvedere Catering Group. W czasie swojej kariery zawodowej pełnił funkcje doradcy technologicznego w Barry Callebaut Polska, a jeszcze wcześniej zajmował podobne stanowisko w firmie Zentis Polska. W cukiernictwie pociągają go klasyczne smaki wykonane w sposób niekonwencjonalny. W swoich kreacjach stawia na klasykę, prostotę i elegancję.
Arkadiusz Natorski
Mistrz cukiernictwa, pedagog, Pastry Chef w Belvedere Catering Group. W czasie swojej kariery zawodowej pełnił funkcje doradcy technologicznego w Barry Callebaut Polska, a jeszcze wcześniej zajmował podobne stanowisko w firmie Zentis Polska. W cukiernictwie pociągają go klasyczne smaki wykonane w sposób niekonwencjonalny. W swoich kreacjach stawia na klasykę, prostotę i elegancję.
Tomasz Korfel
Mistrz Cukierniczy i Piekarski, pracujący nieprzerwanie od 33 lat w obu zawodach na terenie Krakowa, pracował w zakładach takich jak A.A.Adamek, Cukiernia Michalscy, Krakowskie Wypieki, Lajkonik Piekarnia-Kawiarnia. Obecnie właściciel i szkoleniowiec w firmie „Pan Bajgiel” zajmującej się szkoleniami w zakładach produkcyjnych w dziedzinach cukiernictwa, piekarstwa, zarządzania produkcją, optymalizacją produkcyjną, optymalizacją procesów technologicznych, wsparcie w technologiach, a także innowacyjności produktów na rynku. 2-krotny mistrz Polski w Cukiernictwie w latach 90.
Tomasz Korfel
Mistrz Cukierniczy i Piekarski, pracujący nieprzerwanie od 33 lat w obu zawodach na terenie Krakowa, pracował w zakładach takich jak A.A.Adamek, Cukiernia Michalscy, Krakowskie Wypieki, Lajkonik Piekarnia-Kawiarnia. Obecnie właściciel i szkoleniowiec w firmie „Pan Bajgiel” zajmującej się szkoleniami w zakładach produkcyjnych w dziedzinach cukiernictwa, piekarstwa, zarządzania produkcją, optymalizacją produkcyjną, optymalizacją procesów technologicznych, wsparcie w technologiach, a także innowacyjności produktów na rynku. 2-krotny mistrz Polski w Cukiernictwie w latach 90.
Kamil Szulc – Szef Akademii Czekolady
Pierwsze kroki związane z gastronomią stawiał we Francji. To właśnie tam rozwinęła się jego pasja do cukiernictwa. Zafascynowany francuskim i hiszpańskim spojrzeniem na wykonywany zawód rozwijał swoje umiejętności. Po powrocie do Polski zatrzymał się w Trójmieście, gdzie pracował w renomowanych cukierniach i prestiżowych restauracjach. Obecnie jest Szefem Akademii Czekolady, która znajduje się w Łodzi. Miłośnik literatury cukierniczej, uczestnik branżowych konkursów oraz szkoleń. Kamil jest dwukrotnym zdobywcą złotego medalu na Mistrzostwach Polski w deserze talerzowym (2018r i 2022r).
Kamil Szulc – Szef Akademii Czekolady
Pierwsze kroki związane z gastronomią stawiał we Francji. To właśnie tam rozwinęła się jego pasja do cukiernictwa. Zafascynowany francuskim i hiszpańskim spojrzeniem na wykonywany zawód rozwijał swoje umiejętności. Po powrocie do Polski zatrzymał się w Trójmieście, gdzie pracował w renomowanych cukierniach i prestiżowych restauracjach. Obecnie jest Szefem Akademii Czekolady, która znajduje się w Łodzi. Miłośnik literatury cukierniczej, uczestnik branżowych konkursów oraz szkoleń. Kamil jest dwukrotnym zdobywcą złotego medalu na Mistrzostwach Polski w deserze talerzowym (2018r i 2022r).
Tomasz Deker
Cukiernik z tytułem mistrza świata. Urodził się w 1977 roku w Poznaniu – od ponad 30 lat jest aktywnie związany z branżą cukierniczą. Sam siebie określa mianem rzemieślnika. Swoją przygodę rozpoczął w Poznańskiej Szkole Cukierniczej oraz w poznańskim ośrodku szkoleniowym Profesional u boku Wojciecha Kandulskiego. Doświadczenie zawodowe zdobywał pod okiem światowych mistrzów cukiernictwa we Francji, Włoszech, Szwecji, Holandii, Belgii, Szwajcarii oraz Niemczech. Szlifował swój warsztat m.in. pracując w szwajcarskiej restauracji L’Amphitryon w Saint-Genis-Pouilly oraz włoskiej Venecia w Sztokholmie. Był związany także ze szkołą cukierniczą Lenôtre oraz Akademią Czekolady Barry Callebaut w Wieze. Laureat wielu konkursów kulinarnych o międzynarodowej skali. W 2020 roku otrzymał tytuł Prix Au Chef Pâtissier, przyznawany przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną (The International Academy of Gastronomy). Zdobywca brązowego medalu na Culinary World Cup w Luksemburgu oraz złotego medalu podczas World Barbecue Championships. Szkoleniowiec, który dzieli się swoją pasją do cukiernictwa podczas warsztatów i wykładów organizowanych w całej Polsce. W latach 2012-2015 przeszkolił łącznie 263 nauczycieli szkół cukierniczych w ramach swojego autorskiego projektu unijnego „Patissier & Chocolatier – Mistrzowie Nauczycielom Zawodu”. Juror w wielu konkursach kulinarnych – m.in. Martell, Bocuse dOr, Arte Culinaria Italia. Organizator Mistrzostw Cukierniczych Best Pastry Chef oraz reprezentant kraju i trener kadry narodowej podczas międzynarodowych olimpiad. Był prowadzącym autorskiego programu „Desery Dekera”, który emitowano na kanale Kuchnia+. Częsty gość telewizji śniadaniowych „DDTVN” i „Pytanie na Śniadanie”. Współpracuje z wieloma kulinarnymi magazynami – „KUKBUK”, „Palce lizać”, „Food Service”, „Poradnik Restauratora”. Autor książki „Chleb”, która ukazała się w 2017 roku nakładem wydawnictwa Burda Publishing Polska. Współautor „Księgi Szefów Kuchni”, w której wraz z piętnastoma innymi mistrzami kulinarnymi prezentuje swoje autorskie przepisy. Założyciel sieci cukierni T. Deker Patissier & Chocolatier, z którą był związany przez 9 lat. Właściciel gdańskiej piekarnio-kawiarni Bakery by Tomasz Deker oraz marki lodów rzemieślniczych SPOON by Tomasz Deker. Od wielu lat związany prywatnie i zawodowo z Trójmiastem.
Tomasz Deker
Cukiernik z tytułem mistrza świata. Urodził się w 1977 roku w Poznaniu – od ponad 30 lat jest aktywnie związany z branżą cukierniczą. Sam siebie określa mianem rzemieślnika. Swoją przygodę rozpoczął w Poznańskiej Szkole Cukierniczej oraz w poznańskim ośrodku szkoleniowym Profesional u boku Wojciecha Kandulskiego. Doświadczenie zawodowe zdobywał pod okiem światowych mistrzów cukiernictwa we Francji, Włoszech, Szwecji, Holandii, Belgii, Szwajcarii oraz Niemczech. Szlifował swój warsztat m.in. pracując w szwajcarskiej restauracji L’Amphitryon w Saint-Genis-Pouilly oraz włoskiej Venecia w Sztokholmie. Był związany także ze szkołą cukierniczą Lenôtre oraz Akademią Czekolady Barry Callebaut w Wieze. Laureat wielu konkursów kulinarnych o międzynarodowej skali. W 2020 roku otrzymał tytuł Prix Au Chef Pâtissier, przyznawany przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną (The International Academy of Gastronomy). Zdobywca brązowego medalu na Culinary World Cup w Luksemburgu oraz złotego medalu podczas World Barbecue Championships. Szkoleniowiec, który dzieli się swoją pasją do cukiernictwa podczas warsztatów i wykładów organizowanych w całej Polsce. W latach 2012-2015 przeszkolił łącznie 263 nauczycieli szkół cukierniczych w ramach swojego autorskiego projektu unijnego „Patissier & Chocolatier – Mistrzowie Nauczycielom Zawodu”. Juror w wielu konkursach kulinarnych – m.in. Martell, Bocuse dOr, Arte Culinaria Italia. Organizator Mistrzostw Cukierniczych Best Pastry Chef oraz reprezentant kraju i trener kadry narodowej podczas międzynarodowych olimpiad. Był prowadzącym autorskiego programu „Desery Dekera”, który emitowano na kanale Kuchnia+. Częsty gość telewizji śniadaniowych „DDTVN” i „Pytanie na Śniadanie”. Współpracuje z wieloma kulinarnymi magazynami – „KUKBUK”, „Palce lizać”, „Food Service”, „Poradnik Restauratora”. Autor książki „Chleb”, która ukazała się w 2017 roku nakładem wydawnictwa Burda Publishing Polska. Współautor „Księgi Szefów Kuchni”, w której wraz z piętnastoma innymi mistrzami kulinarnymi prezentuje swoje autorskie przepisy. Założyciel sieci cukierni T. Deker Patissier & Chocolatier, z którą był związany przez 9 lat. Właściciel gdańskiej piekarnio-kawiarni Bakery by Tomasz Deker oraz marki lodów rzemieślniczych SPOON by Tomasz Deker. Od wielu lat związany prywatnie i zawodowo z Trójmiastem.
Mieczysław Chojnowski
Mistrz świata w cukiernictwie oraz ekspert i trener Akademii Mistrza. Swoją bogatą wiedzę i cenne doświadczenie wykorzystuje na wielu płaszczyznach, również prowadząc szkolenia rzemieślnicze dla cukierników. Organizuje warsztaty dla szkół branżowych i przygotowuje uczniów do udziału w prestiżowych konkursach. Cukiernictwo zna od podszewki, a jego specjalizacja to przede wszystkim praca z czekoladą i karmelem. Aktywnie uczestniczy w organizowanych przez Akademię Mistrza spotkaniach z Cukiernikami i Piekarzami z całej Polski i zagranicy. Jako trener młodych cukierników, startujących w konkursach ogólnopolskich i międzynarodowych, wyszkolił Mistrzów Polski.
Zdobyte nagrody:
I miejsce w Światowych Mistrzostwach Cukierniczych Wiesbaden w 2001 roku II miejsce w Mistrzostwach Polski w Bydgoszczy w 2000 roku III miejsce w Mistrzostwach Polski Młodych Cukierników w Poznaniu w 1999 roku
https://www.akademiamistrza.pl/o-nas/eksperci/mieczyslaw-chojnowski/
Mieczysław Chojnowski
Mistrz świata w cukiernictwie oraz ekspert i trener Akademii Mistrza. Swoją bogatą wiedzę i cenne doświadczenie wykorzystuje na wielu płaszczyznach, również prowadząc szkolenia rzemieślnicze dla cukierników. Organizuje warsztaty dla szkół branżowych i przygotowuje uczniów do udziału w prestiżowych konkursach. Cukiernictwo zna od podszewki, a jego specjalizacja to przede wszystkim praca z czekoladą i karmelem. Aktywnie uczestniczy w organizowanych przez Akademię Mistrza spotkaniach z Cukiernikami i Piekarzami z całej Polski i zagranicy. Jako trener młodych cukierników, startujących w konkursach ogólnopolskich i międzynarodowych, wyszkolił Mistrzów Polski.
Zdobyte nagrody: I miejsce w Światowych Mistrzostwach Cukierniczych Wiesbaden w 2001 roku II miejsce w Mistrzostwach Polski w Bydgoszczy w 2000 roku III miejsce w Mistrzostwach Polski Młodych Cukierników w Poznaniu w 1999 roku
https://www.akademiamistrza.pl/o-nas/eksperci/mieczyslaw-chojnowski/
Adam Lubocki
Posiada 32 lata doświadczenia w branży lodziarskiej, cukierniczej i piekarniczej. Jest mistrzem lodziarstwa, cukiernictwa oraz kucharstwa, technologiem cukiernictwa, magistrem ekonomii, a także CEO i dyrektorem zarządzającym. Od lat z pasją rozwija swój warsztat, współpracując z firmą Artisan, gdzie tworzy receptury i doskonali techniki rzemiosła lodziarskiego. Adam ma na koncie liczne sukcesy – wygrał kilka konkursów w Polsce i za granicą, w tym GELATO FESTIVAL, dzięki któremu awansował do mistrzostw Europy. W ubiegłym roku triumfował na mistrzostwach Polski w Katowicach.
Jego szeroka wiedza o technologii produkcji lodów, komponentach i surowcach stosowanych na całym świecie, a także o rzemieślniczym stylu produkcji wyrobów lodowych i cukierniczych, wyróżnia go w branży. Od lat angażuje się także w promowanie zdrowych, innowacyjnych technologii łączenia smaków. Jest członkiem elitarnego grona włoskich rzemieślników.
Adam Lubocki
Posiada 32 lata doświadczenia w branży lodziarskiej, cukierniczej i piekarniczej. Jest mistrzem lodziarstwa, cukiernictwa oraz kucharstwa, technologiem cukiernictwa, magistrem ekonomii, a także CEO i dyrektorem zarządzającym. Od lat z pasją rozwija swój warsztat, współpracując z firmą Artisan, gdzie tworzy receptury i doskonali techniki rzemiosła lodziarskiego. Adam ma na koncie liczne sukcesy – wygrał kilka konkursów w Polsce i za granicą, w tym GELATO FESTIVAL, dzięki któremu awansował do mistrzostw Europy. W ubiegłym roku triumfował na mistrzostwach Polski w Katowicach.
Jego szeroka wiedza o technologii produkcji lodów, komponentach i surowcach stosowanych na całym świecie, a także o rzemieślniczym stylu produkcji wyrobów lodowych i cukierniczych, wyróżnia go w branży. Od lat angażuje się także w promowanie zdrowych, innowacyjnych technologii łączenia smaków. Jest członkiem elitarnego grona włoskich rzemieślników.