Scroll Top

II Konkurs „Chlebem Pachnący”

tradycja i przyszłość polskiego piekarstwa

II Konkurs „Chlebem Pachnący” – tradycja i przyszłość polskiego piekarstwa

24 marca 2025 roku, w ramach 13. edycji Targów Cukierniczych, Piekarskich i Lodziarskich SweetTARGi, odbędzie się finał II edycji ogólnopolskiego Konkursu „Chlebem Pachnący”. Wydarzenie organizowane przez Stowarzyszenie Rzemieślnik oraz SweetTargi ma na celu promocję zawodu piekarza, kultywowanie tradycji piekarniczych oraz integrację młodych adeptów sztuki kulinarnej z różnych regionów Polski.

O konkursie

„Chlebem Pachnący” to inicjatywa skierowana do uczniów szkół ponadpodstawowych, którzy kształcą się w kierunkach gastronomicznych i piekarniczych. Uczestnicy mają szansę sprawdzić swoje umiejętności, zaprezentować kreatywne podejście do wypieku pieczywa oraz poznać tajniki pracy w warunkach profesjonalnych. Konkurs rozgrywany jest w dwóch etapach: eliminacjach ogólnopolskich oraz finale na żywo podczas targów SweetTARGi w Katowicach.


Cele konkursu
  • Promocja zawodu piekarza wśród młodzieży
  • Wspieranie edukacji zawodowej i rzemiosła
  • Rozwijanie kreatywności i umiejętności technicznych uczniów
  • Integracja środowisk szkolnych i branżowych
  • Budowanie kultury pracy i etyki zawodowej wśród młodych ludzi

Jury konkursu

Skład jury łączy autorytety branży kulinarnej, piekarskiej i edukacyjnej:

  • Robert Sowa – kucharz, restaurator, juror konkursów kulinarnych, ambasador marki Prymat
  • prof. dr hab. Jan Klimek – prezes Związku Rzemiosła Polskiego, ekonomista, nauczyciel akademicki SGH
  • Jacek Wiarek – piekarz-rzemieślnik, twórca Manufaktury Piekarniczej Gryzmi
  • Kamil Tłuczek – szef kuchni, zwycięzca selekcji Bocuse d’Or 2023
  • Przemysław Sieradzki – najmłodszy szef kuchni z gwiazdką Michelin w Polsce
  • Zygmunt Zawada – główny technolog Piekarni „Złoty Róg” w Olkuszu

Współorganizatorzy:

  • Mirosław Kurek współorganizator konkursu „Chlebem Pachnący”, prezes Stowarzyszenia Rzemieślnik i doświadczony cukiernik, który od lat promuje tradycyjne rzemiosło i zdrową żywność. Jest również aktywnym twórcą internetowym, który poprzez media społecznościowe edukuje, inspiruje i buduje świadomość konsumencką wokół pieczywa rzemieślniczego.  
  • Michał Wójcik – współwłaściciel Piekarni „Młyn” w Olecku, edukator i wiceprezes Stowarzyszenia Rzemieślnik

Uczestnicy finału

Do finału zakwalifikowali się uczniowie z różnych szkół, reprezentujący różne regiony i pomysły kulinarne. Ich zadania łączą tradycję z kreatywnym podejściem do pieczywa. Wśród finalistów są m.in.:

  • Daniil Lavrinenko (NTZ Kielce) – uczestnik Mistrzostw Polski w zawodzie cukiernik
  • Angelika Baden (ZSZiO Bolesławiec) – entuzjastka eksperymentów kulinarnych
  • Liwia Wysłucha (II LO Rybnik) – miłośniczka biologii i gastronomii jako sztuki codzienności
  • Daria Kharkowchuk – pasjonatka słodkich wypieków i artystycznej prezentacji

Nagrody

Finaliści otrzymają statuetki, dyplomy, nagrody finansowe, vouchery oraz cenne upominki ufundowane przez sponsorów i partnerów wydarzenia.


Współorganizatorzy i partnerzy

Organizacja konkursu nie byłaby możliwa bez zaangażowania partnerów branżowych i instytucjonalnych. Współorganizatorami konkursu są:

  • Ilona Syryllo – FairEXPO (SweetTargi)
  • Stowarzyszenie Rzemieślnik
  • Piekarnia „Młyn” Olecko
  • Help4Bakery

Sponsorzy: Aromitalia Polska, UNOX Polska, Gryzmi, Młyn Ciechanowiec, BRITA Polska
Partner medialny: Mistrz Branży


Podsumowanie

„Chlebem Pachnący” to nie tylko konkurs – to przestrzeń do rozwoju młodych talentów, wymiany doświadczeń, budowania relacji i promowania piekarstwa opartego na tradycji i jakości. Wydarzenie stwarza wyjątkową okazję, by poznać przyszłość polskiego rzemiosła piekarskiego i przekonać się, że chleb – ten najprostszy, codzienny produkt – może być prawdziwym dziełem sztuki.

Serdecznie zapraszamy do udziału i kibicowania młodym talentom podczas finału konkursu „Chlebem Pachnący”, który odbędzie się 24 marca 2025 roku w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach.