Scroll Top

Czwarte Mistrzostwa Polski na Pralinę 2025

czekoladowe emocje na najwyższym poziomie
IV Mistrzostwa Polski na Pralinę 2025 – czekoladowe emocje na najwyższym poziomie

Już 23 marca 2025 roku, podczas SweetTARG’ów 2025, odbędzie się wyjątkowa rywalizacja, która wyłoni najlepszego mistrza pralin w Polsce. IV Mistrzostwa Polski na Pralinę to prestiżowy konkurs dla cukierników i chocolatierów, którzy swoją pasją i talentem udowodnią, że czekolada to prawdziwa sztuka.

W tym roku zobaczymy najlepszych specjalistów w dziedzinie pralin, ich innowacyjne pomysły i mistrzowskie techniki. To nie tylko konkurs – to święto czekolady, które łączy tradycję, kreatywność i najwyższą jakość rzemieślniczą.

Finaliści IV Mistrzostw Polski na Pralinę 2025

O tytuł Mistrza Polski zawalczą najlepsi specjaliści w dziedzinie pralin i czekolady.

  • Anna Kucia (Zamojska Manufaktura Czekolady) – mistrzyni cukiernictwa, szkoleniowiec, ekspertka od pralin.
  • Bartosz Wierzchowski (MOXO Restaurant and Club, Warszawa) – łączy tradycję z nowoczesnością, tworząc czekoladowe dzieła sztuki.
  • Urszula Ryniec-Jędrzejewska (Czekolada Café, Airport Hotel Okęcie) – pasjonatka pralin i tortów artystycznych, marzy o roli Trenera Sztuki Czekolady.
  • Mateusz Kokot (Czekolatorium – pracownia czekolady, Gostyń) – rzucił pracę analityka mediów, by oddać się w pełni swojej pasji do czekolady.
  • Przemysław Kopczyński – pasjonat pastry i czekolady, uwielbia eksperymentować z nowymi smakami.
  • Nataliia Oliinyk – specjalistka w tworzeniu najwyższej jakości wegańskich pralin, które są zdrowe, smaczne i innowacyjne.

Skład Jury
  • Igor Zaritskiy – przewodniczący jury, superfinalista World Chocolate Masters 2022.
  • Aleksandra Sowa-Trzebińska – mistrzyni cukiernictwa, współwłaścicielka sieci Cukiernia Sowa.
  • Daria Marszałek (Cocoart’s cukiernia) – ekspertka od pralin, laureatka Mistrzostw Polski w Lodziarstwie.
  • Wojciech Starowicz (Cukiernia Starowicz) – specjalista od roślinnych deserów i wegańskich receptur.
  • Krystian Sak – mistrz cukiernictwa i twórca innowacyjnych czekoladowych kreacji.
  • Sylwia Halama (Capuccino Cafe Sopot) – Mistrz Polski na Pralinę 2024, ekspertka w pracy z czekoladą.
  • Kamil Szulc – szef Akademii Czekolady, dwukrotny złoty medalista Mistrzostw Polski w deserze talerzowym.

Miejsce i bilety

Międzynarodowe Centrum Kongresowe w Katowicach

23 marca 2025

Bilety dostępne online: Kup bilet tutaj


Podziękowania dla sponsorów i partnerów

Callebaut, Aromitalia Polska, Sweet Decor Dekoracje Cukiernicze, Akademia Kucharska, Mercedes-Benz Inter-Car Silesia, Warsaw Academy of Pastry Arts, Sempre Group, Rzemieślnik.

Partner medialny: Mistrz Branży.

Organizator: Ilona Syryłło (FairEXPO)


O mistrzostwach

IV Mistrzostwa Polski na Pralinę to jedyny polski konkurs dedykowany mistrzom czekolady. Misją wydarzenia jest odkrywanie i wspieranie młodych talentów, a także budowanie kultury jedzenia czekolady w Polsce. Do udziału zapraszani są profesjonaliści i pasjonaci pracy z czekoladą – chocolatierzy, właściciele pracowni cukierniczych, pracownicy hoteli i cukierni, a także każdy, komu niestraszne są wyzwania związane z techniką temperowania czekolady.

Mistrzostwa te są nie tylko konkursem, ale także platformą promocji sztuki tworzenia pralin i odkrywania wyjątkowych polskich smaków. Organizowane w ramach Sweettargów, co roku przyciągają coraz większe grono uczestników oraz obserwatorów, dając polskim cukiernikom możliwość zaprezentowania swoich umiejętności i kreatywności przed szeroką publicznością i ekspertami branży.

Pomysłodawcą Mistrzostw jest Natalia Urbanek – redaktor naczelna magazynu Mistrz Branży, jedna z czołowych polskich influencerek i propagatorek rzemieślniczych metod tworzenia czekolady najwyższej jakości. Jej pasja do czekolady oraz głęboka znajomość sztuki cukierniczej sprawiają, że Mistrzostwa Polski na Pralinę osiągają wyjątkowy poziom organizacyjny i merytoryczny.

Natalia nie tylko z pełnym zaangażowaniem nadzoruje każdy aspekt wydarzenia, lecz także dzieli się swoją pasją do czekolady na blogu Blog Czekolady, gdzie opisuje tajniki tworzenia pralin i rzemieślniczej produkcji najwyższej jakości wyrobów czekoladowych. Dzięki jej kontaktom branżowym uczestnicy mogą liczyć na dostęp do najlepszego sprzętu i współpracę z uznanymi ekspertami.

To wydarzenie, którego nie można przegapić. Kto zostanie Mistrzem Polski na Pralinę 2025? Zapraszamy do Katowic, by zobaczyć tę rywalizację na własne oczy.