IV Mistrzostwa Polski na Pralinę
Czekoladowa sztuka, rywalizacja i pasja na najwyższym poziomie – relacja z wydarzenia SweetTARGi 2025
23 marca 2025 roku, podczas drugiego dnia targów SweetTARGi w Katowicach, odbyła się czwarta edycja Mistrzostw Polski na Pralinę. To jedyny taki konkurs w Polsce, w pełni poświęcony sztuce tworzenia pralin – wydarzenie, które z roku na rok zyskuje coraz większy prestiż w branży cukierniczej.
Mistrzostwa są platformą promocji talentów, rzemieślniczego podejścia do czekolady i kreatywności cukierników. Wśród uczestników znaleźli się zarówno profesjonaliści z renomowanych pracowni, jak i pasjonaci, którzy tworzą czekoladowe arcydzieła z potrzeby serca.
Pomysłodawczynią i organizatorką konkursu jest Natalia Urbanek – redaktor naczelna magazynu „Mistrz Branży” i autorka „Bloga Czekolady”. To dzięki jej zaangażowaniu wydarzenie zachowuje wysoki poziom merytoryczny i organizacyjny.
Zwycięzcy IV edycji
I miejsce – Urszula Ryniec-Jędrzejewska
Technolog żywienia, cukierniczka i twórczyni pralin w Czekolada Café (Airport Hotel Okęcie). Po 11 latach pracy w korporacji i 9 jako menadżer restauracji, dziś z pasją tworzy praliny i torty artystyczne. Jej praca to perfekcyjne połączenie precyzji technologicznej i kreatywności. Marzy o roli Trenera Sztuki Czekolady – i już dziś inspiruje innych swoim podejściem.
II miejsce – Mateusz Kokot
Twórca rzemieślniczej pracowni Czekolatorium z Gostynia. Jeszcze niedawno analityk mediów, dziś w pełni oddany chocolatier. Jego historia pokazuje, że pasja może stać się nowym zawodem – a dobrze wykonana pralina potrafi zmienić wszystko.
III miejsce – Nataliia Oliinyk
Cukierniczka specjalizująca się w ekskluzywnych, zdrowych pralinach wegańskich. Jej produkty powstają na bazie ceremonialnego kakao Criollo z Wenezueli. Bez cukru, glutenu, laktozy i składników odzwierzęcych – za to z ogromną wiedzą, sercem i smakiem.
Jury konkursowe
Oceny dokonywało siedmioro ekspertów – przedstawicieli polskiej i międzynarodowej elity świata cukiernictwa:
Igor Zaritskiy – przewodniczący jury, Warsaw Academy of Pastry Arts, superfinalista World Chocolate Masters
Aleksandra Sowa-Trzebińska – mistrzyni cukiernictwa, współwłaścicielka sieci Cukiernia Sowa
Daria Marszałek – współwłaścicielka butikowej cukierni COCOart’s, specjalistka od receptur czekoladowych
Wojciech Starowicz – mistrz cukiernictwa, specjalista od wypieków roślinnych
Krystian Sak – chocolatier i trener cukierniczy
Sylwia Halama – laureatka Mistrzostw Polski na Pralinę 2024, związana z Capuccino Cafe w Sopocie
Kamil Szulc – Szef Akademii Czekolady w Łodzi, dwukrotny mistrz Polski w deserze talerzowym
Partnerzy i sponsorzy
Ogromne podziękowania należą się firmom i instytucjom, które wspierają rozwój rzemiosła cukierniczego w Polsce i pomogły zrealizować to wydarzenie na tak wysokim poziomie.
Partnerzy i sponsorzy IV edycji:
Callebaut
Aromitalia Polska
Sweet Decor
Akademia Kucharska
Mercedes-Benz Inter-Car Silesia
Warsaw Academy of Pastry Arts
Sempre Group
Stowarzyszenie Rzemieślnik
Partner medialny: Mistrz Branży
Organizacja: Ilona Syryłło / FairExpo
Czekamy na kolejną edycję!
IV Mistrzostwa Polski na Pralinę to nie tylko rywalizacja – to święto pasji, precyzji i rzemiosła. Wydarzenie pokazało, jak silna i ambitna jest scena chocolatierów w Polsce. Dziękujemy wszystkim uczestnikom, jurorom, partnerom oraz licznej publiczności.
Z niecierpliwością czekamy na Mistrzostwa Polski na Pralinę 2026. Już teraz możemy zdradzić – będzie jeszcze słodziej!