Po raz kolejny na Sweettargach odbędą się Debaty a wśród nich znakomite osobistości z branży
Zapraszamy serdecznie na ten wyjątkowy czas z naszymi gośćmi
Hania Beza
Hania Beza – cukierniczy fenomen, właścicielka beziarni: Szczecińska Beza, w której oferuje bezy w najróżniejszych smakach, kolorach i kształtach. Swoim uśmiechem i pozytywną energią zaraża udzielając się w social mediach, gdzie prężnie rozwija markę osobistą. Uwielbia nagrywać filmiki na IG @haniabeza. Znajdziecie ją również na Facebooku, TikToku oraz YouTubie.
Przede wszystkim kocha słodki smak, dlatego napisała przewodnik: „Słodka Polska”, który z miejsca stał się bestsellerem. Znajdziecie w nim najpyszniejsze miejsca z całego kraju. Hania zabiera czytelników w podróż po tradycyjnych polskich słodkościach, odkrywając regionalne specjały i współczesne osiągnięcia cukiernicze.
Na targach Hania Beza zagości w Strefie Rozmów i Debat w rozmowie na temat budowania marki osobistej, autentyczności w social mediach oraz kondycji polskiego cukiernictwa.
Witek Mondry
Witek Mondry: zwycięzca 8. edycji programu Hell’s Kitchen oraz laureat 1. miejsca w konkursie Master Baker (kategoria amator).
Miłośnik dobrego jedzenia, który gotuje, piecze, gram na pianinie, wędkuje i vloguje. I o dziwo – łączy te wszystkie puzzle w jedno!
Temat rozmowy: „Kuchnia w piekarni – czyli jak piekarze i kucharze mogą wzajemnie się inspirować”
Ewelina Ciosek
Ewelina Ciosek: właścicielka pracowni tortów Tortowe Ciocho, szkoleniowiec oraz autorka e-booków. W 2024 roku otworzyła swój pierwszy lokal Ciocho Cukrownię. Dla prawie 725 tys. obserwujących jej konto na TikToku – influencerka, sama o sobie mówi przedsiębiorczyni, która w swoich filmikach z rozbrajającą szczerością i poczuciem humoru odsłania kulisy słodkiego biznesu.
Temat rozmowy: „Jak smakuje zarządzanie słodkim biznesem w realu i online”
Prof. DR HAB. Jan Klimek
Prezes Związku Rzemiosła Polskiego w Warszawie oraz Prezes Zarządu Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach. Pracownik Kolegium Nauk o Przedsiębiorstwie Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie.
Prof. dr hab. Jan Klimek to przedsiębiorca, rzemieślnik, ekonomista, wykładowca, oraz polityk. Od zawsze prowadzi intensywne kontakty z praktyką gospodarczą. Organizator i uczestnik spotkań naukowych poświęconych małej i średniej przedsiębiorczości. Od lat angażuje się w sprawy rzemiosła, kształcenia i doskonalenia zawodowego na potrzeby rynku pracy, promując najlepszy system edukacyjny w Polsce, jakim jest kształcenie dualne.
Pełni funkcję Prezesa Związku Rzemiosła Polskiego w Warszawie oraz Prezesa Zarządu Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach. Jest pracownikiem naukowo-dydaktycznym w Kolegium Nauk o Przedsiębiorstwie Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie. Członek Prezydium Rady Głównej Szkolnictwa Wyższego, Członek Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego (EKES) w Brukseli.
Aktywny doradca zarówno na rynku krajowym/regionalnym jak i za granicą. Współtworzył i kierował polsko-szwajcarskim projektem wspierania przedsiębiorczości w Polsce. Pełni funkcje doradcze w wielu instytucjach oraz podmiotach o charakterze publicznym. Jest Członkiem Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego w Brukseli a także Członkiem Rady Dialogu Społecznego – jako przewodniczący zespołu ds. funduszy europejskich
Autor licznych publikacji z zakresu etyki, rozwoju przedsiębiorczości i doskonalenia zarządzania w sektorze MSP oraz społecznej odpowiedzialności biznesu. Wśród jego prac wyróżnić można m.in. „Hermeneutykę przedsiębiorczości”, „Ekonomiczne wyzwania XXI wieku”, „Doskonalenie efektywności małych i średnich przedsiębiorstw”, „W rodzinnej firmie. Powstanie, rozwój, zagrożenia i szanse”, „Inteligentny rozwój firmy rodzinnej a współczesne wartości”.
W zakresie działalności naukowej za książki pt.: „Społeczna odpowiedzialność biznesu w Polsce”, „Globalna transformacja biznesu i społeczeństwa”, „Strategia MŚP. Przedsiębiorczość – Konkurencyjność – Rozwój” oraz za monografię pt. „Etyka biznesu. Teoretyczne założenia, praktyka zastosowań” został uhonorowany Nagrodą Rektora SGH w Warszawie.
Wielokrotnie nagradzany również za działalność i aktywność na rzecz rozwoju przedsiębiorczości i rozwoju kraju.
Wojciech Starowicz
Wojciech Starowicz – Mistrz Cukiernictwa z wieloletnim doświadczeniem, znany ze swojej tradycyjnej i rodzinnej Cukierni Starowicz na krakowskim Kazimierzu. Specjalizuje się w deserach i wypiekach roślinnych (wegańskich). Od kilku lat szkoli cukierników w zakresie wdrażania receptur roślinnych do produkcji cukierniczej, specjalizuje się także w tworzeniu receptur wyrobów roślinnych dla przemysłu cukierniczego. Wyróżniony za najlepszy roślinny debiut w Plebiscycie Roślinniejemy oraz członek stowarzyszenia Chefs for Change. Obecnie rozwija swój autorski koncept biznesowy roślinnego zamiennika jajka kurzego o nazwie Wajko.
Temat: Czy sernik bez sera i jajek może się udać? – roślinne rewolucje i zamienniki w cukiernictwie
Iwona Zmysło
Iwona Zmysło – biolog, dietetyk, właścicielka portalu Zdrowoczesni.pl oraz propagatorka zdrowego stylu życia. Od lat łączy swoją wiedzę naukową z praktyką, edukując i inspirując innych do podejmowania świadomych wyborów żywieniowych. Portal Zdrowoczesni.pl, który stworzyła, to przestrzeń promująca zdrowie, równowagę i odpowiedzialne podejście do żywienia i aktywności fizycznej.
Podczas swojej prelekcji, zatytułowanej „Prozdrowotne właściwości pieczywa”, prelegentka zaprosi nas w fascynującą podróż po świecie pieczywa. Z pasją i zaangażowaniem rozprawi się z popularnymi przekonaniami i mitami, odkrywając tajemnice chleba w kontekście zdrowia, składników i wpływu na nasz organizm.
To doskonała okazja, by poszerzyć swoją wiedzę i spojrzeć na chleb z zupełnie nowej perspektywy. Nie przegap tego wystąpienia!
Łukasz Pachel
Łukasz Pachel: Manager ds. projektów inwestycyjnych oraz B+R w LPW Grupa. Ekspert z wieloletnim doświadczeniem w pozyskiwaniu finansowania zewnętrznego, w tym dotacji UE oraz środków krajowych.
Na swoim koncie ma łącznie blisko 500 mln zł pozyskanych środków dla firm oraz instytucji publicznych.
Damian Stachura
Damian Stachura – piekarz, rzemieślnik, inżynier i pasjonata w jednym. Kiedyś dyrektor największego hotelu w Polsce. Dzisiaj entuzjasta mąki w każdym wydaniu. Od 4 lat prowadzi własną Piekarnię „mio Padre”, która stała się obowiązkowym punktem piekarniczym na mapie Dolnego Śląska. Tworzenie nowych przepisów i chlebów na zakwasie to jego konik. Padre szuka, zdobywa wiedzę i nie zatrzymuje się ani na chwilę. Jest żywym przykładem na to, że nigdy nie jest za późno, by rozpocząć życie na nowo i czerpać z niego niezwykłą radość.
Daria Figaszewska
Aktualna Mistrzyni Polski Barista, Daria Figaszewska, jest ekspretką w branży kaw specialty z ponad dziesięcioletnim doświadczeniem. Na co dzień związana jest z palarnią LaCava, gdzie jako Autoryzowana Trenerka Specialty Coffee Association prowadzi szkolenia w modułach Barista Skills, Brewing czy Sensory Skills. W codziennej pracy wieli się swoją wiedzą i pasją, inspiruje innych i nieustannie szuka okazji do rozwoju i podnoszenia swoich kwalifikacji.
Zapraszamy na stoisko LaCava, przez wszystkie 3 dni targów.