Podsumowanie SweetTARGów 2025
Za nami 13. edycja SweetTARGów – największego wydarzenia branży piekarniczej, cukierniczej i lodziarskiej na południu Polski. Targi odbyły się w dniach 22–24 marca 2025 roku w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach i po raz kolejny zgromadziły kilka tysięcy zwiedzających oraz ponad 80 wystawców z kraju i zagranicy.
SweetTARGi to przestrzeń, w której spotykają się liderzy rynku, rzemieślnicy, dostawcy, właściciele piekarni, cukierni, lodziarni oraz młodzi przedsiębiorcy, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z branżą. To wyjątkowa okazja do poznania nowinek technologicznych, innowacyjnych produktów, a przede wszystkim – do budowania relacji biznesowych.
W tegorocznej edycji nie zabrakło emocji, inspiracji i rozmów, które naprawdę mają znaczenie. Na uczestników czekały konkursy, mistrzostwa, debaty i spotkania z autorytetami polskiej i międzynarodowej sceny gastronomicznej.
II Mistrzostwa Polski na Lody Rzemieślnicze – Gelato Poland 2025
22 marca Katowice ponownie stały się stolicą lodziarstwa. Uczestnicy rywalizowali w dwóch emocjonujących etapach: najpierw przygotowując lody na zadany temat, a następnie w finale z „black boxem” – tajemniczym zestawem składników.
Laureaci:
– I miejsce: Karolina Szymańska i Krystian Kwidziński (Besova – Kawiarnia z przyjemnością)
– II miejsce: Paulina Salamończyk i Paweł Żołopa (Gelato Studio)
– Nagroda Publiczności: Monika Jeżak i Tatiana Kozlovska (Lodziarnia Mleczna, Radom)
Jury: Arkadiusz Natorski, Tomasz Korfel, Kamil Szulc, Tomasz Deker, Mieczysław Chojnowski, Adam Lubocki
Goście specjalni: Rosario Niccodemo (Mistrz Świata Gelato World Cup 2024), Gianluca Montervino
Sponsorzy: Tłocznia Szymanowice, Aromitalia Polska, Callebaut, Sempre Group, Galago Poland, Gastro-Serwis Grzegorz Drużba, Robot-Coupe, Miran Cones, Telme Poland, InPlus Gastro, Stockmeier, Winterhalter Polska, Wlepki.pl, Piątnica – Strefa Mistrzów Smaku
Partnerzy: Miasto Katowice, Rzemieślnik, Mistrz Branży, Szymon Sapieha, Blog Czekolady, Artisan
IV Mistrzostwa Polski na Pralinę
23 marca odbyły się jedyne w Polsce mistrzostwa w tworzeniu pralin – wydarzenie dedykowane kreatywności i precyzji cukierniczej. Pomysłodawczynią i organizatorką konkursu jest Natalia Urbanek – redaktor naczelna „Mistrza Branży” i autorka „Bloga Czekolady”.
Laureaci:
– I miejsce: Urszula Ryniec-Jędrzejewska (Czekolada Café, Airport Hotel Okęcie)
– II miejsce: Mateusz Kokot (Czekolatorium, Gostyń)
– III miejsce: Nataliia Oliinyk (twórczyni wegańskich pralin z ceremonialnego kakao Criollo)
Jury: Igor Zaritskiy, Aleksandra Sowa-Trzebińska, Daria Marszałek, Wojciech Starowicz, Krystian Sak, Sylwia Halama, Kamil Szulc
Partnerzy i sponsorzy: Callebaut, Aromitalia Polska, Sweet Decor, Akademia Kucharska, Mercedes-Benz Inter-Car Silesia, Warsaw Academy of Pastry Arts, Sempre Group, Stowarzyszenie Rzemieślnik
Partner medialny: Mistrz Branży
Organizacja: Ilona Syryłło / FairExpo
II Konkurs „Chlebem Pachnący”
24 marca odbył się finał ogólnopolskiego konkursu dla uczniów szkół ponadpodstawowych kształcących się w zawodach gastronomicznych i piekarskich. To wydarzenie było nie tylko rywalizacją, ale także platformą promocji zawodu piekarza i rzemiosła.
Laureaci konkursu:
– I miejsce: Liwia Wysłucha (II LO im. Frycza Andrzeja Modrzewskiego w Rybniku)
– II miejsce: Angelika Baden (ZSOiZ w Bolesławcu)
– III miejsce: Daniil Lavrinenko (Niepubliczne Technikum Zawodowe w Kielcach)
Jury: Robert Sowa, prof. Jan Klimek, Jacek Wiarek, Kamil Tłuczek, Zygmunt Zawada
Współorganizatorzy: Mirosław Kurek, Michał Wójcik
Partnerzy i sponsorzy: Stowarzyszenie Rzemieślnik, FairExpo, Piekarnia Młyn Olecko, Help4Bakery, Aromitalia Polska, UNOX Polska, Gryzmi, Młyn Ciechanowiec, BRITA Polska, Akademia Kucharska, Sweet Decor
Partner medialny: Mistrz Branży
Coffee Fest 2025 – Targi Palarni Kawy i Festiwal Kawy w Katowicach
W ramach SweetTARGów 2025, odbyło się wyjątkowe wydarzenie dedykowane branży kawowej – Coffee Fest 2025.
Coffee Fest 2025 zgromadził palarnie, dostawców sprzętu, baristów, producentów komponentów oraz miłośników kawy. Uczestnicy mieli okazję wziąć udział w cuppingach, warsztatach, pokazach i konkursach, a także zapoznać się z najnowszymi rozwiązaniami technologicznymi i trendami w świecie kawy.
W ramach wydarzenia odbyły się dwa główne bloki tematyczne:
Forum Coffee Fest – prezentacje i pokazy:
- Warsztaty mocktailowe „Twist on Coffee” organizowane przez ON Lemon
- Seria prezentacji firmy Primulator na temat automatyzacji procesów parzenia z wykorzystaniem młynków Mahlkönig GBW oraz tampingów PuqPress
- Pokazy ekspresów Slayer z technologią prebrewingu i manualną kontrolą przepływu
- Konsultacje z ekspertami, sesje testowe i prezentacje nowoczesnych urządzeń
Partnerzy Coffee Fest 2025: BRITA, Kawa.pl, Victoria Arduino, ON Lemon, Combi, Gioari (Aromitalia), Harvest, La Cava
Coffee Fest 2025 udowodnił, że polska scena kawowa dynamicznie się rozwija, a spotkania takie jak to w Katowicach są nie tylko źródłem wiedzy, ale także miejscem integracji i inspiracji dla całego środowiska.
Osobistości SweetTARGów 2025
W tegorocznej edycji targów wzięli udział m.in.:
Robert Sowa, Igor Zaritskiy, Kamil Szulc, Aleksandra Sowa-Trzebińska, Jacek Wiarek, prof. Jan Klimek, Przemysław Sieradzki, Daria Marszałek, Kamil Tłuczek, Ewelina Ciosek, Witold Mondry, Michał Wójcik, Mirosław Kurek, Adam Lubocki, Szymon Sapieha
Strefa Debat SweetTARGi 2025 – rozmowy, które mają znaczenie
Strefa Debat to jeden z najważniejszych punktów programu, który co roku przyciąga ekspertów i przedsiębiorców chcących dzielić się wiedzą i doświadczeniem. W tym roku odbyło się kilkanaście prelekcji, warsztatów i rozmów, które dotyczyły kluczowych aspektów funkcjonowania biznesów cukierniczych, piekarskich i lodziarskich.
Tematyka prelekcji obejmowała m.in.:
- „Zrozum swój kwas chlebowy” – Artur Sieńko opowiadał o znaczeniu fermentacji, naturalnych zakwasach i wpływie procesów fermentacyjnych na jakość pieczywa.
- Witold Mondry poruszył temat współpracy kuchni i piekarni, pokazując, jak synergia tych dwóch światów może tworzyć unikalne koncepcje gastronomiczne.
- Ewelina Ciosek („Tortowe Ciocho”) mówiła o prowadzeniu słodkiego biznesu w internecie i budowaniu marki osobistej na TikToku.
- Wojtek Starowicz (Wajko.pl) przedstawił receptury bez mleka i jaj, opowiadając o roślinnych zamiennikach w wypiekach.
- Adam Lubocki (Artisan) mówił o tym, jak zbudować stabilny i dochodowy biznes lodziarski oparty na jakości.
- Szymon Sapieha poprowadził prezentację o tworzeniu nowoczesnych lodziarni oraz o trendach i technologiach w produkcji rzemieślniczych lodów.
- Damian Stachura (Mio Padre) podzielił się swoją historią zmiany drogi zawodowej – z dyrektora hotelu na rzemieślnika i właściciela lodziarni.
- Urszula Stępniak („Biznes na Słodko”) mówiła o wypaleniu zawodowym w branży gastronomicznej i sposobach przeciwdziałania.
- Hania Beza inspirowała do prowadzenia marki osobistej w autentyczny i zaangażowany sposób.
- Iwona Zmysło (Zdrowoczesni.pl) skupiła się na zdrowotnych aspektach pieczywa i wpływie składników na organizm.
- Mirosław Kurek opowiedział o wyzwaniach współczesnego rzemiosła i jego roli w edukacji konsumentów.
- Łukasz Pachel przekazał praktyczną wiedzę na temat pozyskiwania dotacji unijnych na rozwój działalności rzemieślniczej.
Strefa Debat to miejsce żywego dialogu, w którym zamiast monologów zza pulpitu odbywały się interaktywne rozmowy z udziałem publiczności. Każda prelekcja była okazją do zadania pytań i nawiązania wartościowych kontaktów. Tego typu spotkania pokazują, że wiedza przekazywana w bezpośredni sposób, z pasją i doświadczeniem, jest jednym z największych atutów SweetTARGów.
Dziękujemy partnerom i sponsorom
Organizacja SweetTARGów 2025 nie byłaby możliwa bez zaangażowania i wsparcia licznych firm, instytucji oraz partnerów medialnych i merytorycznych. Wśród nich znaleźli się m.in.:
Brita Polska, Barry Callebaut, UNOX Polska, Aromitalia Polska, Mercedes-Benz Inter-Car Silesia, Warsaw Academy of Pastry Arts, Sempre Group, Kawa.pl, Victoria Arduino, ON Lemon, Combi, Gioari, Harvest, La Cava, Stowarzyszenie Rzemieślnik, Piekarnia Młyn Olecko, Help4Bakery, Gryzmi, Młyn Ciechanowiec, Tony Bambino, Galago Poland, Gastro-Serwis Grzegorz Drużba, Robot-Coupe, Miran Cones, Telme Poland, InPlus Gastro, Stockmeier, Winterhalter Polska, Wlepki.pl, Piątnica – Strefa Mistrzów Smaku, Miasto Katowice, Lody by Szymon Sapieha, Artisan.
SweetTARGi 2025 to trzy dni pełne wiedzy, smaku i relacji. Do zobaczenia w 2026 roku!