– prezentacja polskiego piekarnictwa rzemieślniczego
O WYDARZENIU
Stowarzyszenie Rzemieślnik i Mirosław Kurek – liderzy polskiego piekarnictwa rzemieślniczego
Mirosław Kurek
Podczas Sweettargów, zapraszamy do strefa polskiego rzemiosła „Głodny nie wyjdziesz” organizowaną przez Stowarzyszenie Rzemieślnik, organizację promującą zdrową, tradycyjną żywność i wspierającą piekarzy, którzy pielęgnują rzemieślnicze metody produkcji. Na czele wydarzenia stoi Mirosław Kurek, prezes Stowarzyszenia, pasjonat zdrowej, lokalnej żywności oraz tradycyjnego rzemiosła piekarniczego, który zainicjował to wydarzenie, aby wspierać piekarzy i inspirować nowych adeptów sztuki piekarniczej.
Jako ambasador zdrowego piekarnictwa i aktywny twórca w mediach społecznościowych, Mirosław Kurek nie tylko propaguje tradycyjne metody wypieku, ale także dąży do przywrócenia rzemiosłu piekarniczemu należytego miejsca na polskim rynku. Jego obecność i zaangażowanie gwarantują, że będzie to wydarzenie na najwyższym poziomie merytorycznym i organizacyjnym, łączące wszystkich pasjonatów prawdziwego pieczywa.
SOBOTA
10:00 – 11:00
Wypiek chlebów pszennych na zakwasie. Degustacja świeżego chleba z pastami i wędlinami.
Piekarnia Gryzmi
11:00 – 12:00
Wypiek i degustacja chlebów żytnich. Degustacja ze smalcem i ogórkiem oraz smalcem wegańskim.
Piekarnia Sieńko
11:00 – 11:30
Przygotowanie serników baskijskich na serkach Hohland. Degustacja.
Mirosław Kurek
12:00 – 13:00
Narabianie oraz odpiek bagietek fracuskich na zakwasie. Degustacja z wędlinami z Bastion Smaku.
Sebastian Haratyk
12:00 – 12:30
Przygotowanie oraz wypiek focaccia z warzywami. Degustacja z oliwą i solą.
Sebastian Haratyk
13:00 – 14:00
Kręcenie chałek i drożdżówek.
Artur „Chlebek” Ziemacki
15:00 – 16:00
Degustacja słodkich chałek i drożdżówek.
Artur „Chlebek” Ziemacki
NIEDZIELA
10:00 – 11:00
Wypiek chlebów pszennych na zakwasie. Degustacja z pastami kanapkowymi, wędlinami oraz smalcem.
Sebastian Haratyk
10:30 – 11:30
Wypiek i degustacja chlebów żytnich. Degustacja ze smalcem i ogórkiem oraz smalcem wegańskim.
Piekarnia Sieńko
11:00 – 11:30
Kręcenie chałek i drożdżówek.
Artur „Chlebek” Ziemacki
11:30 – 12:00
Wypiek oraz degustacja – sernik Baskijski na serkach Hochland.
Mirosław Kurek
12:00 – 13:00
Narabianie oraz odpiek bagietek fracuskich na zakwasie. Degustacja z wędlinami z Bastion Smaku.
Sebastian Haratyk
12:30 – 12:30
Przygotowanie oraz wypiek focaccia z warzywami. Degustacja z oliwą i solą.
Sebastian Haratyk
13:00 – 14:00
Kręcenie lodów rzemieślniczych wraz z degustacją.
Paweł Jafernik Wytwórnia lodów z Kórnika
14:00 – 15:00
Pokaz wytwarzania pierogów tradycyjnych wraz z degustacją.
Almonte – pierogi
15:00 – 16:00
Przygotowanie i degustacja czekolady pitnej.
Krzysztof Wysłucha Czekolateria Rybnik
PONIEDZIAŁEK
10:00 – 11:00
Wypiek bagietek francuskich. Degustacja świeżych bagietek z pastami i wędlinami.
Sebastian Haratyk
10:00 – 11:00
Wypiek chlebów pszennych na zakwasie. Degustacja z pastami kanapkowymi, wędlinami oraz smalcem.
Sebastian Haratyk
10:30 – 11:30
Wypiek focaccia z warzywami. Degustacja z oliwą i solą.
Sebastian Haratyk
11:30 – 13:00
Pokaz dekorowania mistrowskich pierników.
Karolina Gwizdała
11:30 – 13:00
Wypiek ciasteczek cieszyńskich wraz z degustacją.
Sylwia Halama
14:00 – 15:00
Pokaz produkcji makaronów rzemieślniczych BIO oraz degustacja.