Scroll Top

Stoisko Stowarzyszenia Rzemieślnik

– prezentacja polskiego piekarnictwa rzemieślniczego
O WYDARZENIU

Stowarzyszenie Rzemieślnik i Mirosław Kurek – liderzy polskiego piekarnictwa rzemieślniczego

Mirosław Kurek

Podczas Sweettargów, zapraszamy do strefa polskiego rzemiosła „Głodny nie wyjdziesz” organizowaną przez Stowarzyszenie Rzemieślnik, organizację promującą zdrową, tradycyjną żywność i wspierającą piekarzy, którzy pielęgnują rzemieślnicze metody produkcji. Na czele wydarzenia stoi Mirosław Kurek, prezes Stowarzyszenia, pasjonat zdrowej, lokalnej żywności oraz tradycyjnego rzemiosła piekarniczego, który zainicjował to wydarzenie, aby wspierać piekarzy i inspirować nowych adeptów sztuki piekarniczej.

Jako ambasador zdrowego piekarnictwa i aktywny twórca w mediach społecznościowych, Mirosław Kurek nie tylko propaguje tradycyjne metody wypieku, ale także dąży do przywrócenia rzemiosłu piekarniczemu należytego miejsca na polskim rynku. Jego obecność i zaangażowanie gwarantują, że będzie to wydarzenie na najwyższym poziomie merytorycznym i organizacyjnym, łączące wszystkich pasjonatów prawdziwego pieczywa.

SOBOTA

Wypiek chlebów pszennych na zakwasie. Degustacja świeżego chleba z pastami i wędlinami.

Piekarnia Gryzmi

Wypiek i degustacja chlebów żytnich. Degustacja ze smalcem i ogórkiem oraz smalcem wegańskim.

Piekarnia Sieńko

Przygotowanie serników baskijskich na serkach Hohland. Degustacja.

Mirosław Kurek

Narabianie oraz odpiek bagietek fracuskich na zakwasie. Degustacja z wędlinami z Bastion Smaku.

Sebastian Haratyk

Przygotowanie oraz wypiek focaccia z warzywami. Degustacja z oliwą i solą.

Sebastian Haratyk

Kręcenie chałek i drożdżówek.

Artur „Chlebek” Ziemacki

Degustacja słodkich chałek i drożdżówek.

Artur „Chlebek” Ziemacki

NIEDZIELA

Wypiek chlebów pszennych na zakwasie. Degustacja z pastami kanapkowymi, wędlinami oraz smalcem.

Sebastian Haratyk

Wypiek i degustacja chlebów żytnich. Degustacja ze smalcem i ogórkiem oraz smalcem wegańskim.

Piekarnia Sieńko

Kręcenie chałek i drożdżówek.

Artur „Chlebek” Ziemacki

Wypiek oraz degustacja – sernik Baskijski na serkach Hochland.

Mirosław Kurek

Narabianie oraz odpiek bagietek fracuskich na zakwasie. Degustacja z wędlinami z Bastion Smaku.

Sebastian Haratyk

Przygotowanie oraz wypiek focaccia z warzywami. Degustacja z oliwą i solą.

Sebastian Haratyk

Kręcenie lodów rzemieślniczych wraz z degustacją.

Paweł Jafernik
Wytwórnia lodów z Kórnika

Pokaz wytwarzania pierogów tradycyjnych wraz z degustacją.

Almonte – pierogi

Przygotowanie i degustacja czekolady pitnej.

Krzysztof Wysłucha
Czekolateria Rybnik

PONIEDZIAŁEK

Wypiek bagietek francuskich. Degustacja świeżych bagietek z pastami i wędlinami.

Sebastian Haratyk

Wypiek chlebów pszennych na zakwasie. Degustacja z pastami kanapkowymi, wędlinami oraz smalcem.

Sebastian Haratyk

Wypiek focaccia z warzywami. Degustacja z oliwą i solą.

Sebastian Haratyk

Pokaz dekorowania mistrowskich pierników.

Karolina Gwizdała

Wypiek ciasteczek cieszyńskich wraz z degustacją.

Sylwia Halama

Pokaz produkcji makaronów rzemieślniczych BIO oraz degustacja.

Nuddle śląskie BIO Dominik Friedek

KONTAKT
Mirosław Kurek
kom. (+48) 505 792 986
E-mail: konkurs@rzemieslnik.org