Od 23 do 25 marca 2019 roku, w Katowicach odbywały się 10. jubileuszowe Targi Cukiernicze, Piekarnicze i Lodziarskie. Oprócz prezentacji trendów i nowinek z branży, dziesiąta edycja Sweettargów była pełna konkursów, pokazów i atrakcji. Targi odwiedziło ponad 6 000 osób.
Pięć konkursów
Trzy dni targów, pełne były konkursowych emocji. Międzynarodowy Konkurs Lodziarski: Gelato Poland 2019 to aż 3 konkursy: Jubileuszowy Smak Targów, Najlepsze lody i sorbety – Aromitalia oraz Najlepsze Lody Śmietankowe. Organizatorami konkursu byli: Bruno – il Gelato di un Tempo, Limoni – Lodziarnie, Cukiernie, a Partnerem: Aromitalia. Zwycięzcą pierwszego konkursu został Domenico Di Forti – Smak Toscano (Il Siciliano), drugiego Anna Jankowska z Manii Lizania, a trzeciego Mateusz Kaczor z lodziarni Lody na Kole.
Dobrze już znany uczestnikom Sweettargów, uczniowski konkurs „Zdrowo-Smacznie-Artystycznie” zyskał nowy wymiar. Ochotniczy Hufiec Pracy, organizator konkursu, postanowił uczcić jubileuszową edycję Sweettargów i uczestnicy wykonają 10 deserów na dziesięciolecie imprezy. Zwycięzcami tego konkursu zostali: Marcel Buras i Maciej Kowalski z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, którzy wykonali deser „Szampańskie podniebienie”. Drugie miejsce przypadło uczennicom Szkoły Branżowej I stopnia Izby Rzemieślniczej w Rybniku Natalii Samsel i Klaudii Styczeń z pracą pt. „Szarlotka Michała”.
W konkursie na „Najlepszy Produkt Sweettargi 2019” w kategorii urządzenie, zwyciężyło PHUP CLEVRO Robert Klemba otrzymując nagrodę za myjkę komorową uniwersalną XMU -1000, w kategorii Komponent pierwszą nagrodę otrzymała firma SORENO Alina Maciejewska za mieszankę do gofrów wytrawnych, a w kategorii Wyrób zwycięzcą została firma WilkaMoce 38 Anna Maria Piróg za Złote Jabłko.
Goście specjalni W pierwszym i drugim dniu Sweettargów Gościem Specjalnym był Darek Kuźniak – prowadzący program „Zakupy pod kontrolą” w TVP2, który zaprosił na pokaz kulinarny: „Deser – czyli sztuka na talerzu – według Darka Kuźniaka”. W drugim i trzecim dniu live cooking show prowadził Adam Borowicz, którego często możemy zobaczyć podczas programu „Pytanie na Śniadanie” w TVP 2. Adam Borowicz pochodzi z Rudy Śląskiej, od kilku lat mieszka w Szkocji. W drugim dniu Targów mogliśmy także zobaczyć Olę Nguyen – zwyciężczynię ostatniej edycji Master Chefa, która przygotowywała desery.
Forum, warsztaty Dla właścicieli lodziarni i wszystkich, którzy planują swój biznes w tej branży odbyło FORUM LODZIARSKIE COMPRITAL 2019, które poprowadzili technolodzy firmy Comprital z Włoch i Polski. W programie Forum znalazły się m.in. pokazy technologii produkcji lodów, pokaz nowości smakowych sezonu 2019, pokazy baristów przygotowane specjalnie dla oferty lodziarskiej, warsztaty lodziarskie, pokazy najnowszych maszyn i urządzeń. Victoria Arduino, Golden Fruit oraz Bean Brothers organizatorzy strefy Coffee Village, zorganizowali bezpłatne warsztaty dla baristów, które poprowadził Coffee Support – Błażej Walczykiewicz.
Uczestnicy konkursów branżowych i odwiedzający targi, mogli wygrać m.in. luksusowy samochód na weekend: Toyotę oraz Lexusa, a także masło orzechowe z firmy Maslove. Z okazji jubileuszowej edycji Targów zwiedzający byli częstowani urodzinowym tortem, który ufundowała Piekarnia Ciastkarnia Tomasza Barańskiego z Ornontowic.
Ta edycja była wyjątkowa – dziękujemy!
WYNIKI KONKURSÓW LODZIARSKICH
Konkurs „Najlepsze Lody Śmietankowe” 23.03.2019 r.
1. Miejsce Mateusz Kaczor (Lody Na Kole)
2. Miejsce Domenico Di Forti (Il Siciliano)
3. Miejsce Anna Jankowska (Mania Lizania)
Konkurs „Gelato Poland 2019 – Jubileuszowy Smak Targów” 23.03.2019 r.
1. Miejsce Domenico Di Forti – Smak Toscano (Il Siciliano)
2. Miejsce Mateusz Kaczor – Smak Jogurt Z Makiem (Lody Na Kole)
3. Miejsce Anna Jankowska – Smak Tiramisu (Mania Lizania)
Konkurs „Najlepsze Lody i Sorbety AromItalia” 24.03.2019 r.
1. Miejsce Anna Jankowska – (Mania Lizania)
2. Miejsce Mateusz Kaczor – (Lody Na Kole)
3. Miejsce Cezary Chromiński – (Kuchenna Adrenalina)